Oriëntatie

Voor de meeste mensen is het eerste contact met een portrettist het aanschouwen van een portret van een bekend persoon. Vaak wanneer dit ingelijst en wel op een mooie plek aan de muur hangt is daar het moment van 'dat wil ik ook...'. Het tweede contact gaat meestal per telefoon, met vragen zoals: heeft de kunstenaar tijd voor een eventuele opdracht, moet men vaak poseren en hoe lang, het formaat, en hoe kostbaar een portret is. De antwoorden hangen in hoge mate af van wat de opdrachtgever wilt. Een vierdelig portret waarin alle vier de geportretteerden in elkaars portret terugkeren is uiteraard kostbaarder dan een compositie met slechts één persoon.

Aan het werk

Als de opdracht duidelijk is wordt er een afspraak gemaakt voor een bezoek van Corstiaan met zijn fotograaf. Aan de hand van de opnamen die dan gemaakt worden, maakt Corstiaan zijn opzet, en hierna is het dan zover dat er geposeerd kan worden. Dit gebeurt bij de kunstenaar thuis in zijn atelier, meestal een uur, anderhalf uur, het accent ligt dan op het gezicht. Kinderen hebben vaak niet zoveel geduld om lang te zitten, maar bij Corstiaan vinden ze het meestal reuze spannend, vooral als zij ook mogen tekenen. Bij opdrachten in het buitenland komt Corstiaan met potloden en al naar de opdrachtgever toe.

Atelier Corstiaan

Concept

Het liefste ziet Corstiaan zijn 'slachtoffers' op hun eigen vertrouwde plek. Daar ontstaat het concept. Ook de uiteindelijke plaats van het portret kan een belangrijke rol spelen voor het geheel.